Eerste Taiwanese vlucht ooit richting China

Voor het eerst in meer dan een halve eeuw is zondag in China een Taiwanees vliegtuig geland. Het gebeuren staat symbool voor een détente van de rivaliteit tussen het communistische regime in Peking en het kapitalistische in Taipei.

Belga

De Boeing 747-400 van China Airlines steeg op uit Taipei met negentien bemanningsleden en enkele regeringsverantwoordelijken aan boord. Het toestel landde in Shanghai, waar het ontvangen werd door enkele Chinese hoogwaardigheidsbekleders.

Het vliegtuig vloog terug naar Taipei met 243 Taiwanese zakenlui aan boord, die het Chinese nieuwjaar wilden vieren. Het ging zowel heen als terug niet om een rechtstreekse vlucht. Telkens moest het toestel in Hong Kong een tussenlanding maken, waardoor de vlucht een pak langer duurde.

De Taiwanese regering had afgelopen november haar fiat gegeven voor onrechtstreekse chartervluchten tussen Taipei en de Chinese havenstad Shanghai, voor een beperkte periode. Taipei was uit veiligheidsoverwegingen echter gekant tegen rechtstreekse vluchten. Tussen 26 januari en 10 februari staan nog acht gelijkaardige vluchten op het programma.

Het was voor het eerst sinds de breuk tussen het eiland en het vasteland in 1949 dat een vliegtuig uit Taiwan de toestemming had te landen in China. Sinds het einde van de burgeroorlog verbood Taiwan elke vorm van handel, briefwisseling en rechtstreeks transport met China.