Ook Belgische activisten in "menselijk schild" Irak

Zo'n 60 vredesactivisten zijn zondag vanuit Londen naar Irak vertrokken om er als menselijk schild te fungeren in een eventuele militaire aanval tegen het land. De 60 pacifisten, onder wie ook Belgen, vertrokken met dubbeldekbussen. Ze hebben 4.800 kilometer voor de boeg en plannen om op 8 februari Bagdad te bereiken. Dat zegt HumanShield die de operatie een maand geleden op poten zette.

Belga

De vrijwilligers zeggen in Irak te zullen blijven wanneer een gewapende aanval op Irak wordt ingezet. Op die manier zeggen ze druk te willen zetten op de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Een derde van de actievoerders zijn Britten. Anderen komen uit onder meer België, Australië, de Verenigde Staten, Spanje en Brazilië. De actie wordt geleid door de voormalige marinier en veteraan van de Golfoorlog Ken O'Keefe. De man kondigde al aan in hongerstaking te zullen gaan eens hij in Irak is aangekomen. Die actie wil hij volhouden tot 10.000 vrijwilligers aangesloten zullen zijn bij het menselijk schild.

De organisatoren hopen onderweg nog meer vredesactivisten te zullen oppikken onder meer in Parijs, Geneve, Zurich, Milaan, Belgrado, Sofia, Istanboel, Ankara, Damas, Amman en Bagdad.