Joegoslavisch president haalt scherp uit naar Servisch premier

De Joegoslavische president Kostunica heeft zaterdag scherp uitgehaald naar de Servische premier Djindjic. Hij zei dat de regering van Djindjic de afgelopen twee jaar de democratie om zeep heeft geholpen, de staatsinstellingen heeft laten desintegreren en de maatschappij heeft ontmenselijkt.

Belga

"In plaats van hervormingen hebben we een goedkoop verhaal over hervormingen", aldus Kostunica zaterdag tijdens een bijeenkomst van zijn Democratische Partij van Servië (DSS). "In plaats van de opbouw van instituties hebben wij verwoesting van alle instituties op een na, die van de premier", aldus Kostunica.

Volgens hem heeft Djindjic de "onverantwoordelijke" politie van Milosevic voortgezet. De Joegoslavische president zei dat er alleen nog verbetering van de situatie mogelijk is door nieuwe verkiezingen en een nieuwe grondwet.

De DSS stemt komende week in de parlementen van Servië en Joegoslavië tegen een wet over invoering van de toekomstige grondwet van Joegoslavië, omdat die tot verval van de federatie van Servië en Montenegro leidt.

Kostunica uitte ook nog kritiek op het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, dat volgens hem zijn land in gijzeling houdt.