"Afghaanse terroristen op weg naar West-Europa"

Vanuit Afghanistan zouden vier groepen van vijf terroristen op weg zijn naar West-Europa. Voorzien van valse Pakistaanse paspoorten zouden zij via Bahrein naar Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Tsjechië willen. Dit meldde de krant Bild zaterdag met aanhaling van bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten en het Bundeskriminalamt (BKA).

Belga

Een woordvoerder van het BKA heeft een deel van het verhaal in de krant bevestigd. Alle Duitse veiligheidsdiensten en grensbewakingsdiensten hebben volgens hem opdracht gekregen uiterst waakzaam te zijn. Hij wilde niet in details treden.

De twintig terroristen zijn volgens de krant aanhangers van de Pathaanse krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar, 'een van de kwalijkste islamitische slagers'. Hekmatyar onderhoudt volgens de bronnen van Bild nauwe banden met de terroristenleider Osama bin Laden. Het bericht in Bild kwam kort nadat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, had gezegd dat Bin Ladens netwerk al-Qaida nu net zo bedreigend is als vlak voor 11 september 2001. Schily zei dat tijdens een bezoek aan Washington. Volgens hem zijn berichten van de Amerikaanse inlichtingendiensten als zou al-Qaida 'gedecentraliseerd' zijn, niet juist.