Heineken-ontvoerder van Hout doodgeschoten

Heineken-ontvoerder Cor van Hout (45) is vrijdagmiddag in zijn woonplaats Amstelveen doodgeschoten. Volgens een politiewoordvoerder is er sprake van twee daders die er na de schietpartij op een motor vandoor zijn gegaan. Van Hout werd doodgeschoten op de stoep van een Chinees restaurant waar hij juist had geluncht met twee personen.

GPD

Van Hout was twee keer eerder doelwit van een aanslag. In 1996 raakte hij zwaar gewond en in december 2000 miste in Amstelveen een ook onbekend gebleven schutter doel. Er werden drie mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij die aanslag. Eén van hen was John Mieremet, de vroegere zakenpartner van de in 2000 vermoorde topcrimineel Sam Klepper. De reden voor de aanslag destijds zou zijn geweest dat van Hout achter de liquidatie op Klepper zou zitten.

Cor van Hout ontvoerde in 1983 met enkele handlangers de bekende biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur. Ze werden enkele weken gegijzeld in een loods in Amsterdam. De slachtoffers brachten het er levend vanaf. Het bierconcern van Heineken betaalde 16 miljoen euro losgeld, waarvan zo'n 3,5 miljoen nooit is teruggevonden. Van Hout wist vier jaar uit de handen van Justitie te blijven en werd pas in 1987 veroordeeld. Hij kreeg elf jaar. Na zijn celstraf bleef Van Hout actief in het Amsterdamse criminele milieu. Ingewijden zeggen dat hij het nochtans de laatste jaren "wat rustiger aan deed".