Bronzen Adhemar voor Erik Meynen

TURNHOUT -

De Gentse striptekenaar Erik Meynen krijgt de Bronzen Adhemar 1999, de belangrijkste onderscheiding op het vlak van strips in Vlaanderen. De prijs, die hij vooral krijgt voor zijn boek 'De jaren van Dehaene', wordt uitgereikt tijdens de Stripgidsdagen, begin december in Turnhout.

Toon HORSTEN

BR>'De jaren van Dehaene' bevat politieke strips en cartoons en staat momenteel bovenaan in de bestsellerlijsten. Toch was politiek niet meteen Meynens eerste liefde. «Nee, ik heb een opleiding genoten als animatiefilmer,» vertelt hij. «Meteen nadat ik ben afgestuurd, heb ik me als zelfstandige gevestigd. Ik werkte als free-lancer voor verschillende tekenfilmstudio's. Strips bleven wel mijn hoofddoel, maar pas halfweg de jaren '80 heb ik alles aan de kant gezet en ben ik me volledig op strips gaan toeleggen.»

Het resulteerde in enkele verhalen over de beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem en de strip 'Inspecteur Bob', een samenwerking met schrijver Herman Brusselmans. «In het begin was het vooral zaak er voor te zorgen dat ik rondkwam, wat niet meteen evident was. Pas begin jaren '90 ben ik politieke strips en ook cartoons gaan tekenen. Niet mijn eigen idee, maar dat van Karel Anthierens. En het bevalt me zeer, ik ga er zeker nog een tijd mee door.» De Bronzen Adhemar wordt uitgereikt sinds 1977. Aanvankelijk ging het om een jaarlijkse onderscheiding, vanaf 1979 werd de prijs tweejaarlijks. Erik Meynen is precies de dertiende laureaat. Eerder wonnen onder andere Jan Bosschaert, Ferry, Dirk Stallaert, Merho, Kamagurka en Johan De Moor de prijs.