Mark Franckx bezoekt 11 concerten van Bruce Springsteens Europese tournee

TIENEN -

Het zijn leuke tijden voor Mark Franckx uit Tienen, want Bruce Springsteen is bezig aan een Europese tournee. Mark zag The Boss en z'n E Street Band recent al aan het werk in Keulen, Zürich, Lyon en Londen (afgelopen weekend), en vanavond staat de 35-jarige bankbediende paraat in Flanders Expo in Gent. Daar houdt het niet mee op, want na Gent gaat Mark nóg zes keer naar Springsteen luisteren, op evenveel verschillende locaties. Maar Marks fascinatie heeft niets met idiote idolatrie te maken, bezweert ie. «Het gaat 'm enkel om de muziek.»

Koen GORIS

BR>

«Af en toe zie je tijdens een optreden iemand binnenkomen die eruit ziet als Springsteen in '84, zwaaiend met een Amerikaanse vlag,» grijnst Mark. «Ik behoor dus niet tot dat soort fans. En ik ben ook niet iemand die al z'n geld aan Springsteen spendeert. Ik heb al z'n officieel werk en een stuk of tien bootlegs, daar houdt het mee op. Als ik naar een concert ga, is het louter voor de muziek. Je moet je daar zeker geen

Get Ready-toestanden

bij voorstellen.»

Onvoorspelbaar

Dat iemand Springsteen goed vindt, kunnen wij begrijpen. Maar moet een mens daarom altijd naar hem gaan kijken? D'r zijn toch ook andere goede artiesten?

«Vorig jaar ben ik naar The Stones in Werchter gegaan,» vertelt Mark. «Ik vind hun muziek goed, en wilde hen ook eens live aan het werk zien. Wel, het was toch niet hetzelfde. Jagger stond daar op en neer te springen, maar het raakte me niet.»

«Springsteen is rustiger en gedrevener, maar tegelijk onvoorspelbaar, bij hem is het altijd spannend. Zijn teksten hebben bovendien inhoud, je haalt daar dingen uit. Ik weet ook wel dat hij en z'n muzikanten pakken geld verdienen, ik ben niet naïef, maar je ziet duidelijk dat die mannen zich amuseren op dat podium.»

Naar 11 optredens van een en dezelfde tournee gaan, vindt Mark ook niet onlogisch. «Omdat het toch steeds anders is. De setlist verandert, je ziet echt dat de band op elkaar ingespeeld geraakt... het is kortom telkens een andere belevenis. En op deze tournee brengt Bruce een soort 'greatest hits voor de fans', dus geen commerciële zaken à la 'Born In The USA'. Ja, hij speelt dat nummer wel, maar op zo'n manier dat de helft van het publiek het niet herkent. En hij brengt ook regelmatig nieuwe nummers, die nooit op cd zijn verschenen.»

Dikke nek

Mark heeft in totaal zo'n 25 concerten van The Boss bijgewoond. Allemaal in Europa. Naar de VS gaan om Springsteens geboorteplaats New Jersey te bezoeken en letterlijk te zien wat de man in sommige van zijn songs bezingt, heeft ie nog niet gedaan. «Wil ik ooit nog wel eens doen, maar het is niet iets wat me 's nachts wakker houdt.»

De Tienenaar heeft Bruce al enkele keren vluchtig ontmoet, maar blijft daar erg rustig onder. Net zoals de meeste echte Springsteen-fans. «Springsteen moet niet omringd worden door vijf bodyguards, omdat hij nooit lastig gevallen wordt. Heeft hij zin in een praatje, goed, heeft hij dat niet, ook goed. Een paar jaar geleden heb ik even met hem gebabbeld in Amsterdam. Vooraf dacht ik nog eventjes: shit, wat als hij in werkelijkheid een dikke nek is? Maar dat was niet het geval.»

En over wat wordt er dan zoal gekout? «Over het concert, en of hij bij een volgende gelegenheid dat of dat liedje eens wil spelen. Springsteen weet dat zijn fans niet geïnteresseerd zijn in wat hij die middag gegeten heeft, en dat ze respect hebben voor z'n privé-leven. Na een concert in Straatsburg kroop hij ooit op het dak van een

van

, en begon hij spontaan handtekeningen uit te delen. Ondertussen mocht iedereen zoveel foto's maken als hij of zij wilde.»

Dat Mark geen fortuinen spendeert aan Springsteen, zeiden we al. Trouwens, Bruce is z'n geld meer dan waard, vindt Mark. «Ach, iemand anders gaat naar het voetbal, ik naar Springsteen.» Yep, en een seizoenskaart voor Racing Genk lijkt ons bovendien ook niet goedkoop. «Genk kan dan ook nog eens verliezen,» lacht Mark. «Ik heb na een optreden nog nooit het gevoel gekregen dat ik verloren had.»