Graf van schrijver van farao Echnaton ontdekt

Franse archeologen hebben in Sakkara bij Kairo het graf ontdekt van Hatia, een vooraanstaand schrijver van de illustere farao Echnaton (1340-1324 v. Chr.). Hatia was verantwoordelijk voor het registreren van de waardevolle voorwerpen in de Aton-tempels in Memphis en Amarna, zo meldde zondag leider Alain Zivie van het opgravingsteam.

Belga

Amenhotep IV, die zich later Echnaton (of Ichnaton, Achnaton) noemde, was één van de belangrijkste en meest omstreden heersers van het Oude Egypte. Hij maakte van het geloof in één God -de zonneschijf Aton- de staatsgodsdienst en geldt als een van de grondleggers van het monotheïsme. Zijn revolutionaire vernieuwingen werden door zijn opvolgers en de machtige priesterskaste prompt ongedaan gemaakt.

Volgens Zivie troffen de archeologen in het graf uit het Amarna-tijdperk (Amarna was de nieuwe hoofdstad) een mummie noch een skelet van Hatia. Daarentegen werden in het met in goede staat verkerende muurschilderingen verfraaide graf, bestaande uit twee in de rots gehouwen kamers en een binnenplaatsje met Aton-relief, talrijke kattenmummies aangetroffen. Die laatste werden er pas lang na de dood van de schrijver gedeponeerd.

"Waar de schrijver begraven werd, weten wij niet", zei Zivie. Het is best mogelijk dat de man, die enkele jaren na Echnaton overleed, uit angst voor grafschenners naast zijn "officiële" begraafplaats ook een onopvallend anoniem graf gekozen had. Het graf van Hatia zit vol verwijzingen naar farao Echnaton, diens echtgenote Nefertete en de god Aton. Zivie sluit niet uit dat de schrijver met Maja, de voedster van een zoon van de farao, gehuwd was. Haar graf werd enkele jaren geleden in Sakkara blootgelegd.