Franse schrijfster Françoise Giroud overleden

De Franse schrijfster, journaliste en oud-staatssecretaris Françoise Giroud is zondag in Parijs op 86-jarige leeftijd overleden. Ze stierf aan de gevolgen van verwondingen aan het hoofd in het Amerikaanse ziekenhuis, maakte haar familie bekend.

Belga

Giroud heette eigenlijk France Gourdji en was van Russisch-Turkse afkomst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ze in de Résistance, het Franse verzet. Ze werd in 1943 aangehouden door de Gestapo en zat tot de bevrijding gevangen.

Giroud werd daarna al snel hoofdredactrice van het tijdschrift Elle. Ze begon in 1953 aan haar grootste journalistieke avontuur: samen met Jean-Louis Servan-Schreiber richtte ze het opinieblad L'Express op en was tot 1971 hoofdredactrice.

Ze verruilde in 1974 de journalistiek voor de politiek, toen de toenmalige president Valéry Giscard d'Estaing haar eerste staatssecretaris van Emanipatiezaken en later (tot 1977) van Cultuur maakte.

Giroud schreef in haar leven ongeveer vijftig boeken, waarvan 'Alma Mahler, of de kunst te worden bemind' in het Nederlandse taalgebied de bekendste is.