Software brengt 'educatief geheugen' in kaart

De afdelingen Historische Pedagogiek van de K.U.Leuven en Vakgroep Pedagogiek van de Universiteit Gent hebben het computerprogramma «Picture This» ontwikkeld ter inventarisatie van wandplaten die gebruikt werden in het Belgisch onderwijs. Het initiatief, dat woensdag in Leuven werd voorgesteld, kadert in een onderzoeksproject dat het «educatief geheugen» van Vlaanderen, zoals leerboeken en wandkaarten, zoveel mogelijk in kaart wil brengen. Zo verschijnt binnen afzienbare tijd ook een repertorium van Belgische leerboeken uit de periode 1830-1880.

Belga

BR>Het softwareprogramma biedt de mogelijkheid om van alle wandplaten die bewaard worden op plaatsen zoals scholen, schoolmusea, archieven, bibliotheken en wetenschappelijke instellingen tekstuele, fysieke en visuele gegevens op te slaan. De ontsluiting van al deze informatie maakt vooreerst efficiënt onderzoek op wandplaten mogelijk.

Het systeem werkt bovendien grensoverschrijdend door de mogelijkheid om gegevens uit databanken uit te wisselen. Het biedt voorts tal van opties die interessant zijn voor archivalische, bibliothecaire en museale doeleinden.

Voor meer inlichtingen: Educatief Geheugen Vlaanderen, Vesaliusstraat 2, 3000 Leuven, 016/32.62.52.