Dakar 2003: Tom Colsoul en maats moeten opgeven

De DAF-truck van de Nederlanders Gerard de Rooy en Arno Slaats en onze landgenoot Tom Colsoul heeft dinsdag tijdens de twaalfde etappe van de Dakar-rally in Egypte zware averij opgelopen en heeft de wedstrijd moeten verlaten. Het team stond aan de leiding in het vrachtwagenklassement van de woestijnwedstrijd. De 22-jarige de Rooy crashte met zijn DAF in de twaalfde etappe van en naar Siwa zo hard dat hij niet verder kon rijden. De Rooy en zijn bemanning, navigator Colsoul en monteur Slaats, bleven op een paar schrammen na ongedeerd.

Belga

Na 152 kilometer maakte De Rooy een grote sprong over een duin. De gevaarlijke plekken op de verraderlijke piste waren met vlaggen afgezet, maar net op dat punt was de vlag omgewaaid of omgereden. De truck kwam zo hard op de bumper terecht dat de cabine compleet voorover in het zand klapte. De stangen waarmee de cockpit aan de wagen vastzat, braken als luciferhoutjes. Wonder boven wonder bleven de inzittenden ongedeerd. "Van tevoren waarschuwden ze dat dit een behoorlijk gevaarlijke rit was. Als we het duin twintig meter meer naar rechts hadden genomen, was dit niet gebeurd. Alles is goed, maar de droom is over", aldus de Rooy.

Ook het chassis en de motor van de wagen raakten zwaar beschadigd. De etappe verder zetten was onmogelijk. De Rus Vladimir Tchaguine (Kamaz) won de etappe en kreeg meteen de leiding in het klassement in de schoot geworpen.