Dakar 2003: Patrick Beckers (Toyota) beste Belgische privé-rijder

Patrick Beckers (Toyota) is dit jaar aan zijn derde Dakar toe en hij doet het voortreffelijk. Met zijn 45ste plaats is hij na elf etappes derde Belg in de rangschikking en eerste Belg als privé-rijder, aangezien Stéphane Henrard (Volkswagen) en Grégoire De Mévius (BMW) met (semi-)professioneel fabrieksmateriaal rondrijden. Maandag kon hij samen met corijder Egfried Depoorter genieten van een welverdiende rustdag in het Egyptische Siwa.

Belga

"Het gaat voortreffelijk. Ons doel, de 50ste plaats, is meer dan bereikt. De komende ritten moeten de wagen meer liggen, dus we hopen nog te klimmen in het klassement", aldus Beckers. Patrick Beckers nam dit jaar zijn tweelingsbroer Luc (copiloot van Antoon Maessen) mee naar de woestijn en zoals het tweelingen past zijn ze ook onafscheidelijk. De eerste twee ritten werden ze telkens gescheiden door één luttele seconde. Daar waar het Patrick echter voor de wind gaat, heeft Luc iets meer zorgen aan zijn hoofd. "Wij zijn net uit koers gezet, omdat we teveel van de route zijn afgeweken. Mits een betaling van 2000 euro zijn we in beroep gegaan. Het is nog even afwachten of de wedstrijdleiding onze klacht gaat aanvaarden, maar we hebben er alle vertrouwen in." Luc Beckers staat op een 66ste plaats.

Jacky Loomans en Joel Smets (Mercedes) beleefden eerst wat groeipijnen, maar Smets vond al vlug zijn draai in de wagen naast Loomans. Tot het tanken van slechte diesel de plannen van Loomans kwam dwarsbomen: "We zijn nog in koers, maar een goed klassement is uitgesloten. We staan nu op een 60ste plaats, trachten het einde te halen en nog enkele goede ritten af te werken. Corijder Smets amuseert zich rot in de wagen: "Het is een nieuwe wereld die voor me openging, maar ik ben tevreden over mezelf en mijn prestaties. In het begin had ik vraagtekens bij de navigatie, maar het loopt vlotter dan ik had gehoopt. Het feit dat ik al jaren aan topsport doe, heeft mij ook stressbestending gemaakt. Deze Dakar smaakt naar meer, ik zou graag terugkomen. Ik heb me hier nog geen moment verveeld of schrik gehad."