Dakar 2003 afgelopen voor Koen Wauters

De zevende Dakar van Koen Wauters is geen succes geworden. Wat er al een tijdje zat aan te komen is gisterenavond laat dan toch gebeurd, Koen Wauters heeft opgegeven... al was het geen vrijwillige opgave. Wauters werd uit koers gezet omdat hij te ver van de opgelegde route was afgeweken. De vorige 6 Dakars wist Wauters wel steeds te beëindigen.

Belga

Dries Desmet van AD Sport geeft tekst en uitleg. "Koen bereikte zaterdagavond omstreeks 20u00 het bivak en werd vrijwel onmiddellijk bij de koersdirectie geroepen. Daar werd hem meegedeeld dat hij te ver van de opgelegde route was afgeweken. Dat werd vastgesteld op basis van zijn GPS-gegevens. Even werd overwogen om in beroep te gaan, maar daar werd vanaf gezien mede door het feit dat het risico bestond dat hij vandaag misschien zou moeten opgeven omwille van mechanische redenen. De herstelde voorbrug die nu onder de RAV 4 stond was opnieuw aan het begeven."

Wauters miste met opzet de drie controleposten en wilde via een alternatieve route naar het bivak. Maar ook van de alternatieve route, die genomen wordt door de assistentievoertuigen, week Wauters te ver af.

De Dakar 2003 werd voor Wauters een martelgang gekruid met enkele koprollen en veel mechanische problemen. De laatste dagen reed Wauters ook rond zonder voorruit. De ogen van piloot en co-piloot waren ontstoken door het zand. Het dure project opgezet door Toyota Belgi en AD Sport loopt dus af op een sisser. "Tevreden kunnen we moeilijk zijn", aldus Dries Desmet. "Maar er is ook een positieve kant aan het verhaal. Voor de start van deze wedstrijd werd reeds gesteld dat dit een project over twee jaar zou zijn. De mecaniekers hebben vrijwel iedere bout en moer losgedraaid zodat zij de wagen nu door en door kennen. Dat kan de voorbereiding en de wedstrijd van volgend jaar alleen maar ten goede komen."

Wauters blijft de wedstrijd wel nog volgen, hij volgt vanaf nu in het spoor van de assistentietruck van AD Sport. Dat team heeft nog een andere wagen in wedstrijd, die van Michel Van Den Broeck en prins de Orleans-Borbon. Zij staan voorlopig op de 50e plaats.