Volgende week vergadering rond problematiek festivals

Volgende week zal op het kabinet van Binnenlandse Zaken een vergadering plaatsvinden met de provincie-gouverneurs om een oplossing te zoeken inzake de problematiek van grote evenementen in kleine landelijke politiezones. Dat heeft Laurent Panneels, woordvoerder van minister Duquesne zaterdagnamiddag bekendgemaakt.

Belga

Herman Schueremans, die het probleem zaterdag in een open brief in de krant De Morgen aankaartte, heeft zich inmiddels via een mededeling tevreden getoond dat de problematiek zal aangepakt worden.

Volgens Chokri Mahassine, organisator van Pukkelpop in Hasselt, bestaat er door het nieuw koninklijk besluit nu een wettelijk kader waarin de gemeenten, die in kleine politiezones zitten, politiekosten kunnen doorrekenen aan de organisatoren van grote evenementen.

Iets wat volgens Schueremans en Mahassine onhaalbaar is en zeker voor de kleine festivals een regelrechte ramp betekent. "Vroeger bestond daar geen discussie over. Nu blijkbaar wel. Als dit allemaal doorgaat, betekent dat het begin van de privatisering van de ordehandhaving op en naast de festivals. Die ordehandhaving wordt bij wijze van spreken afkoopbaar en onderhandelbaar. En daarmee zit de overheid op het slechte pad inzake de veiligheid", klinkt het bij Mahassine, tevens Vlaams gemeenschapssenator (sp.a).

Naast die twee grote festivals, maken ook de organisatoren van evenementen in kleinere gemeenten zich zorgen. De politiezone Ieper bijvoorbeeld zal de kosten van het folkfestival van Dranouter echter niet aanrekenen omdat de organiserende vzw niet-commerciële doeleinden nastreeft.