"Dutroux is de zondebok"

Marc Dutroux is een "zondebok" in de affaire van verdwijningen en moorden. Advocaat Kahn heeft felle kritiek op de beschikking van de raadkamer van Neufchâteau.

Belga

"Marc Dutroux is geen Dreyfus, maar hij moet hier duidelijk de rol van zondebok vervullen en dat kan verontwaardiging opwekken", zegt de advocaat vrijdagnamiddag aan Belga. "Mijn betrachting is niet om een monster te redden, maar om de waarheid aan het licht te brengen."

Meester Kahn herhaalt dat Dutroux beweert niets te maken te hebben met de ontvoering van Julie Lejeune en Mélissa Russo. Dat wordt volgens hem aangetoond door processen-verbaal. Marc Dutroux heeft ze in zijn cel in Aarlen zelf overgeschreven, zegt hij. "Marc Dutroux is een onvermoeibare werker. Hij kan bijzonder veel werk verzetten. Hij heeft twintig uur per dag gewerkt om die pv's over te schrijven", zegt de advocaat.

Volgens Kahn moeten de meisjes Julie en Mélissa vrijwillig in de auto van hun ontvoerder gestapt zijn. "De dader zat achter het stuur en heeft de deur opengemaakt door zich naar achter te buigen", zegt de advocaat nog. Volgens hem is de genaamde Michel F., persoon die Dutroux tijdens de debatten voor de raadkamer liet vallen, "de eerste verdachte". Neufchâteau had het onderzoeksspoor van Michel F. in 1996 en in 2000 onderzocht, maar sindsdien verlaten.

Volgens meester Kahn heeft onderzoeksrechter Langlois steeds geweigerd om dat spoor ernstig te onderzoeken. Om die reden heeft Kahn een verzoekschrift ingediend om de debatten voor de raadkamer te heropenen. Maar dat verzoek heeft voorzitter Moinet van de raadkamer in zijn beschikking ook afgewezen. De voorzitter van de raadkamer had die weigering beter moeten motiveren, vindt Kahn, "maar Moinet heeft zich achter zijn discretionaire macht verscholen".

Marc Dutroux heeft contact gehad met Julie en Mélissa pas één maand na hun ontvoering. Hij beweert dat Weinstein en Lelièvre hem de meisjes gebracht hebben. Dutroux heeft ze gehouden, vervolgt Kahn, want, omdat hij in voorwaardelijke vrijheid gesteld was, wou hij niet naar de politie stappen.

Meester Kahn brengt hulde aan onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte. "Indien hij niet van de zaak was gehaald, zou hij het raadsel van Julie en Mélissa opgelost hebben", zegt de advocaat van Dutroux. Nochtans heeft Dutroux destijd het initiatief genomen om Connerotte van de zaak te halen. Toch denkt Kahn dat men met Connerotte zou begrepen hebben dat "Marc Dutroux geen geïsoleerde pervert is. Maar ik denk dat de waarheid toch aan het licht zal komen". Zonder precieze elementen aan te reiken, beweert hij dat het onderzoek alles buiten beschouwing heeft gelaten "wat niet over Marc Dutroux gaat".

Aangeboden door onze partners