Muziek- en computerbranche VS eens over bescherming auteursrecht

Drie vooraanstaande organisaties uit de Amerikaanse muziek- en computerbranche hebben een compromis bereikt over de bescherming van auteursrechten op het internet. Hun afspraken zullen worden voorgelegd aan het Congres, dat zich volgende week buigt over wetswijzigingen met betrekking tot het copyright in de informatiemaatschappij.

AP Ned

De richtlijnen voorzien in een consequente, harde aanpak van computergebruikers, die illegale kopieën van muziekstukken of films maken en via internet verspreiden. De brancheorganisaties verzetten zich tegen wettelijke verankering van het verbruikersrecht om een veiligheidskopie van een DVD te maken of muziek naar mobiele afspeelaparatuur te kopiëren, maar zij zien af van plannen om een technische kopieerbeveiliging in DVD-spelers in te bouwen; de meeste fabrikanten vinden zulke oplossingen te duur en te ingewikkeld.

Het compromis wordt gesteund door de organisatie van de Amerikaanse muziekindustrie (Recording Industry Association of America - RIAA), de softwareorganisatie BSA (Business Software Alliance) en het Computer Systems Policy Project van hardwarefabrikanten. De filmbrancheorganisatie MPAA (Motion Picture Association of America), die voor kopieerbeveilingen in afspeelapparatuur is, is buiten de overeenkomst gebleven.