Australian Open: Sensaties blijven in de lucht hangen

De tennissensaties hingen dinsdag in de lucht, maar vielen niet. De beide nummers 1 van de plaatsingslijsten in het Australian Open overleefden de eerste ronde in Melbourne, maar wel met veel moeite.

Belga

De Australische favoriet Lleyton Hewitt moest zich vijf sets in het zweet werken tegen de Zweed Magnus Larson, een veteraan uit het kwalificatietoernooi met de reputatie van reuzendoder: 6-3, 3-6, 6-1 6-7 (3/7) en 6-2. De Amerikaanse Serena Williams wankelde tegen de kleine Française Emilie Loit. De reuzin van het vrouwentennis kon pas na 3-6, 7-6 (7/5) en 7-5 uithuilen bij moeder en zuster.

Zijn snelle voeten en nimmer verflauwende vechtlust brachten Lleyton Hewitt in de tweede ronde. Magnus Larson, 32 jaar, kraakte en brak in de vijfde set, zoals zoveel tegenstanders vorig seizoen kraakten in lange, evenwichtige wedstrijden. De Australiër noemde ze na afloop zelf: Sjeng Schalken op Wimbledon, de Amerikaan James Blake in het US Open en de Spanjaard Juan Carlos Ferrero in de finale van de Masters. "Mijn ontsnapping op Wimbledon gaf mij enorm zelfvertrouwen voor vijfsetters. Ik heb nu een mooie serie staan."

Hewitt vond verder dat hij niet op zijn best had gespeeld in de eerste aflevering van een septet dat Australië moet verlossen van 27 jaar zonder eigen winnaar in het eigen Open. "Ik verloor weliswaar twee sets, maar de drie die ik won waren met duidelijke cijfers." Serena Williams, vorig jaar ongenaakbaar op Roland Garros, Wimbledon en in New York en zelfs door haar zuster Venus niet meer te pakken, speelde dinsdag in Melbourne Park de slechtste wedstrijd in jaren. Nog wel in een nieuw tennispakje met een schouderband met diamantjes. Emilie Loit, 58e op de wereldranglijst, speelde de beste tennispartij uit haar leven. Dat maakte een sensationele ontwikkeling mogelijk waaruit uiteindelijk toch het verwachte resultaat rolde.

Williams sloeg ballen simpel in het net of heel ver uit. Loit zag veel binnen vallen, soms wonderbaarlijke en gedurfde volleys. Serena raakte zo van de kook dat zij zeer onbehoorlijke taal door de Rod Laver Arena krijste. Ze leed onder de tegenslagen en onder kniepijn. Na drie games van de eerste set liet zij haar tas halen om ontstekingsremmende tabletten in te nemen.

"Na een half uur uur begon het te werken", vertelde zij. Met de overwinning op zak kon zij excuses maken naar de buitenwereld. "Het spijt mij dat ik zo slecht heb gespeeld. Ik deed alles wat ik niet moest doen." Donderdag mag de nummer een van de wereld dat opnieuw proberen tegen onze landgenote Els Callens.