Australian Open: Makkelijke zege Malisse, 6 op 7 Belgen door

Op de tweede dag van het Australian Open, het eerste Grand Slam-toernooi van het seizoen, plaatste Xavier Malisse (ATP-23) zich dinsdag makkelijk voor de tweede ronde. Malisse was daarmee de zesde landgenoot, op zeven Belgische deelnemers, die de tweede fase haalde.

Belga

Malisse, het twintigste reekshoofd in Melbourne, schakelde dinsdag de Slovaak Dominik Hrbaty (ATP-44) uit met 6-2, 6-3 en 6-2. Hrbaty is nochtans een van de spelers in vorm, zondag stond hij in Auckland nog in de finale. In de volgende ronde neemt Malisse het op tegen de Fransman Anthony Dupuis (ATP-70), die in de eerste ronde de Spaanse kwalificatiespeler Jacobo Diaz (ATP-433) versloeg met 6-4, 6-3 en 6-3.

Ook de andere Belgen die dinsdag in actie kwamen wonnen hun partij. Olivier Rochus (ATP-64) had het wel niet onder de markt met de Fransman Arnaud di Pasquale (ATP-100). De jongste van de broers Rochus kwam eerst op een 0-2 achterstand, maar haalde het uiteindelijk in een vijfsetter, waarin beide spelers met krampen af te rekenen kregen. Het werd 4-6, 4-6, 6-3, 6-3 en 6-4 in een partij die 3 uur en zeven minuten duurde. In de tweede ronde volgt nog een zwaardere opdracht voor Rochus. Dan wordt het Tsjechische zevende reekshoofd Jiri Novak (ATP-7) de tegenstander. Novak won zijn openingswedstrijd met 6-2, 2-6, 6-2 en 7-6 (7/3) van de Amerikaan Vince Spadea (ATP-68).

Malisse en Olivier Rochus voegden zich zo bij Christophe Rochus, die zich maandag al plaatste. Christophe Rochus (ATP-135) neemt het woensdag in de tweede ronde op tegen de als negenentwintigste geplaatste Fransman Nicolas Escude (ATP-37). De enige Belg die de eerste ronde niet overleefde is Dick Norman (ATP-98). Hij moest maandag het onderspit delven voor de Spanjaard Carlos Moya (ATP-5), het nummer vijf op de plaatsingslijst. Bij de vrouwen stootten de drie Belgische deelneemsters moeiteloos door naar de tweede ronde. Na een eerste succes van Justine Henin-Hardenne (WTA-5) op maandag, was het dinsdag de beurt aan Els Callens (WTA-66) en Kim Clijsters (WTA-4). Callens nam met 6-0 en 6-2 de maat van de Slovaakse Martina Sucha (WTA-84) en mag in de tweede ronde trachten het Amerikaanse eerste reekshoofd Serena Williams het vuur aan de schenen te leggen. Het nummer een van de wereld kende een moeilijke wedstrijd tegen de Française Emilie Loit (WTA-56), die bijna voor sensatie zorgde. Loit won de eerste set en moest in de tweede pas in een tiebreak de duimen leggen. Ook in de derde set dreef Loit Williams tot het uiterste. Loit ging als eerste door de opslag van Williams, de Amerikaanse brak tweemaal terug. Williams wankelde, maar bleef overeind: 3-6, 7-6 (7/5) en 7-5.

Vierde reekshoofd Kim Clijsters (WTA-4) gaat verder na een 6-2, 6-1 overwinning op de Amerikaanse Samantha Reeves (WTA-112). In de tweede ronde neemt de Limburgse het op tegen de Hongaarse Petra Mandula (WTA-98), die het met 7-5 en 6-1 haalde van de Kroatische Silvija Talaja (WTA-85). Henin komt woensdag in de tweede ronde in actie tegen de Russische Anna Kournikova (WTA-42).

Aangeboden door onze partners