Koppelbazen brengen 5.000 banen in gevaar

In de Antwerpse regio staan op termijn 5.000 jobs op de helling als niet keihard wordt opgetreden tegen de 'internationale sociale fraude'. Overheid, vakbonden én patroons van deze bedrijven uit de industriële dienstverlening ondertekenden maandag in Antwerpen een akkoord om daar wat tegen te doen. Grote afwezige was de chemiesector. "Zij zijn de opdrachtgevers en steken hun kop in het zand", aldus Ronny Matthysen van de ACV-Bouw.

AP Ned

"Als wij falen, is de kans dat er over vijf jaar nog Belgische arbeiders in de sector van de industriële dienstverlening actief zijn helaas gering", waarschuwt voorzitter Eric Karman van dit deel van de bouwsector. Deze bedrijven zorgen in het havengebied voor isolatie, brandweringen, stellingbouw en dies meer. Aanleiding voor de noodkreet is de vaststelling dat de contracten meer en meer worden uitgevoerd door 'onderaannemers'. Of: daar zijn de koppelbazen weer. "Maar nu geraffineerder", aldus Ronny Matthysen en directeur-generaal Michel Aseglio van de Sociale Inspectie. "Op papier is alles in orde. In feite krijgen die mensen hun loon uitbetaald op de markt van Lissabon of Boedapest."

Eensgezind onderstrepen werknemers, werkgevers en overheid dat de opdrachtgevers "de (petro)chemie in het havengebied" zich liefst niet bemoeien met wat er op hun terreinen gebeurt. "Zij willen niet weten wat ze weten", aldus Karman. "De verantwoordelijkheden worden steeds doorgeschoven. Men verschuilt zich steevast achter de 'contractor', ook als dat een Siciliaans ingenieursbureau is", aldus Matthysen. Fictie? Zeker niet. "Onlangs verloor in Antwerpen een werknemer zijn vingers onder een cirkelzaag. De man is verdwenen", getuigt directeur-generaal Marc Heselmans van de Arbeidsveiligheid.