"Belgische bedrijven deden mee aan Nederlandse bouwfraude"

Belgische aannemers hebben in Nederland meegedaan aan grootscheepse bouwfraude. Dat schrijft de avondkrant NRC Handelsblad dinsdag.

Belga

Uit een schaduwboekhouding blijkt dat vijf Belgische bedrijven zich schuldig maakten aan kartelafspraken, prijsopdrijving en/of valsheid in geschrifte in de Nederlandse bouw. Het zou gaan om de bedrijven Jan De Nul, NBG, Deckx en Herbosch-Kiere. Ook de Belgische combinatie Besix, Galler, Muller en Socogetra wordt genoemd. Die zou verboden afspraken gemaakt hebben met een Nederlandse aannemer voorafgaand aan de openbare aanbesteding van het traject Landen-Berloz voor de hogesnelheidslijn Brussel-Keulen. Ook negen Duitse bedrijven zouden bij de bouwfraude betrokken zijn.

In december publiceerde een Nederlandse parlementaire onderzoekscommissie een rapport over de bouwfraude-affaire na een reeks verhoren en het uitpluizen van 'schaduwboekhoudingen'. Zeker 600 Nederlandse bouwbedrijven hebben jarenlang door illegale prijsafspraken bij openbare aanbestedingen het concurrentieprincipe uitgeschakeld en publieke middelen op zak gestoken. "Uit tijdsgebrek" werden in het rapport de buitenlandse aannemers niet genoemd. Naar aanleiding van het rapport nam de Nederlandse minister Benk Korthals (destijds justitieminister) ontslag.