Agoria: automobielindustrie investeerde 360 miljoen euro in 2002

De Belgische automobielindustrie heeft vorig jaar goed gepresteerd. Dat zegt de werkgeversorganisatie Agoria. Bij Ford Genk, Volkswagen Brussel, Opel Antwerpen en Volvo Gent rolden in totaal meer dan één miljoen wagens van de band, 1.036.798 om precies te zijn. Er werd voor ruim 358 miljoen euro geïnvesteerd. De automobielindustrie is in totaal goed voor 83.000 arbeidsplaatsen. De sector staan moeilijke tijden te wachten, de verkoop evolueert naar een lichte terugval. In die context presteerden de vier Belgische productie/assemblagefabrieken goed, zo zegt Luc De Vocht, directeur Agoria Automobiel in een mededeling.

Belga

De investeringen voor een totaalbedrag van 358,3 miljoen euro bewijzen dat de moederbedrijven vertrouwen hebben in hun Belgische productie-eenheden, luidt het. Ze blijven erin slagen om de productie van nieuwe modellen binnen te halen. Op het vlak van investeringen was 2001 een dieptepunt in de laatste zeven jaren met een totaalbedrag van 197,3 miljoen euro.

De vier Belgische autofabrieken zijn goed voor 23.845 werknemers. In 2001 was dat nog 26.910. Agoria becijferde de indirecte werkgelegenheid op 59.000, een totaal dus van ongeveer 83.000 werknemers. Opel Belgium investeerde vorig jaar 51,4 miljoen euro in de uitbreiding van de perserij voor de productie van de nieuwe Astra met veertig nieuwe banen tot gevolg. In de volgende drie jaren wordt nog eens 500 miljoen euro geïnvesteerd, het grootste investeringsprogramma ooit in de 78-jarige geschiedenis van het bedrijf.

Ford Genk wordt in de komende periode omgebouwd tot een uiterst flexibele hoogtechnologische productievestiging. Er wordt 900 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw flexibel productiesysteem, waardoor vier nieuwe modellen (Focus, Mondeo, Galaxy) kunnen gebouwd worden.

Bij Volkswagen in Vorst blijven de vooruitzichten voor dit jaar op hetzelfde peil als in 2002 met het opstarten van de Golf 5 en een ander model op een nieuw platform (PQ 35). Er zouden enkele honderden miljoenen euro's worden geïnvesteerd. Op technologisch vlak wil VW Vorst aan de spits staan met nieuwe lasertechnieken in de plaatslagerij, nieuw body-werk en een aangepaste ergonomische assemblageketen.

Volvo Cars Gent werkt dit jaar verder haar investeringsprogramma af en mikt op een capaciteitsverhoging van 150.000 naar 270.000 auto's. Het bedrijf gaat immers de productie van de fabriek in het Nederlandse Born overnemen.