Arbeiderspartij wijst deelname aan regering-Sharon af

De Israëlische Arbeiderspartij wijst deelname aan een regering van nationale eenheid onder de rechtse premier Ariel Sharon af. Partijleider Amram Mitzna maakte dat dinsdag officieel bekend, twee weken voor de parlementsverkiezingen. Volgens Mitzna zijn de ideologische verschillen tussen zijn oppositiepartij en de Likoed van Sharon "op dit moment" niet te overbruggen. "Het uur is gekomen om de waarheid te vertellen", aldus Mitzna op een persconferentie.

Belga

Labour voelt niets voor een regering onder Sharon omdat de premier en zijn Likoed met corruptieschandalen in verband zijn gebracht. Verder zou Sharon als regeringsleider hebben gefaald. Mitzna waarschuwde dat iedereen die niet op zijn Arbeiderspartij stemt, in feite een stem voor Sharon uitbrengt. De premier zelf benadrukte eerder dinsdag dat een kabinet van nationale eenheid wegens de ernstige crisis in de regio belangrijker "dan ooit" is, meldde de krant Haaretz. De premier verklaarde het standpunt van Mitzna niet serieus te nemen: "De meeste Israëlische burgers verwachten dat we de handen ineenslaan".

De Arbeiderspartij maakte eind oktober vorig jaar een einde aan de regeringscoalitie met Likoed. In de jongste peilingen staat Likoed op 32 van de 120 zetels in het sterk verdeelde parlement, tegen twintig voor de Arbeidspartij. Uit de cijfers blijkt dat Mitzna niet profiteert van de schandalen rond Sharon.

Aangeboden door onze partners