Maoïsten ontvoeren 80 scholieren in Nepal

De maoïstische rebellen in Nepal hebben tachtig scholieren ontvoerd. De rebellen willen de jongeren onder dwang rekruteren en opleiden voor de guerrilla-oorlog, zo hebben lokale autoriteiten en Nepalese media dinsdag gemeld.

Belga

Volgens een lokale overheidsfunctionaris zijn de scholieren, allen 15 tot 16 jaar, enkele dagen geleden ontvoerd uit hun middelbare school in een dorp in het westen van Nepal. Een leering is intussen kunnen ontsnappen, maar de overige 79 blijven in gevangenschap. De krant Kathmandu Post stelt dat de ontsnapte scholier heeft verteld van de rebellen een militaire training te hebben gekregen. De knaap zou van een rebellenchef te horen hebben gekregen: "Je moet de guerrilla-oorlog leren, eerder dan met je studies verder te doen".

De maoïstische rebellen zijn met jongerenontvoeringen niet aan hun proefstuk toe. Vorige week werden in het westen van Nepal ook al 200 scholieren ontvoerd: 150 zijn intussen vrij, over het lot van de anderen is voorlopig niks bekend. De maoïsten willen de monarchie in Nepal omverwerpen en een communistische republiek vestigen. Hun guerrilla-oorlog heeft sinds 1996 al aan bijna 7.800 mensen het leven gekost.