Nachtvluchten: Dua krijgt in Vlaamse regering steun van Spirit

Spirit is tevreden met de koerswijziging van minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev). Vlaams minister Paul Van Grembergen ondersteunt Dua in haar protest en wil dat de Vlaamse regering het luchthavenakkoord eensgezind opzegt, zo deelde Spirit-voorzitster Els Van Weert dinsdag mee.

Belga

Op die manier dwingt de Vlaamse regering de federale en Brussele regering opnieuw aan de onderhandelingstafel, aldus Van Weert. "Om die houding kracht bij te zetten wil Van Grembergen dat de Vlaamse regering de geluidsnormen verstrengt tot op het niveau van de Brusselse normen".

Van Weert wijst erop dat de drie uitgangspunten van het luchthavenakkoord (minder gehinderden, geen nieuwe gehinderden en een sterke vermindering van de hinder voor diegenen die nu gehinderd worden) niet nageleefd worden en op flagrante wijze met de voeten getreden. "Voor Spirit is er dus geen akkoord". Van Weert is tevreden met de verklaringen van Dua. "Een billijke en verantwoorde oplossing voor dit nijpend probleem moet in deze primeren boven een misplaatste loyauteit ten aanzien van de Franstalige groenen in de federale regering".

Voor Spirit is er maar één aanvaardbare piste, namelijk de eerlijke spreiding van de hinder over de hele streek rond Zaventem waarbij het Brussels gewest eveneens zijn deel opneemt. De problematiek van de nachtvluchten moet bovendien worden doorgetrokken tot de dag- en weekendvluchten.

"Met zijn weigering om het luchthavenakkoord te heronderhandelen speelt het Brussels hoofdstedelijk gewest met vuur", aldus Spirit. Volgens de partij stevenen de verschillende betrokken partijen af op een haast onvermijdelijk opbod waarvan de werkgelegenheid de grootste dupe dreigt te worden.