Bertelsmann wil afdeling vakliteratuur tegen maart verkopen

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann hoopt tegen maart 2003 zijn afdeling vakliteratuur te kunnen verkopen. Dat bevestigt de vice-president van het bedrijf, Siegfried Luther, in een gesprek met de krant 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' (FAZ). Er is indirect sprake van meer dan veertig geïnteresseerde kopers.

Belga

Bertelsmann verwacht nog deze maand concrete aanbiedingen. Tot de kandidaat-kopers horen vooral investeringsmaatschappijen en beleggers. Luther noemt het onwaarschijnlijk dat een grote concurrent, zoals het Engels-Nederlandse 'Reed Elsevier', 'Thomson' of 'Wolters Kluwer', de afdeling zou kunnen kopen. Hij wijst onder meer op het verbod op kartelvorming, schrijft de FAZ. De vice-president weigert een overnameprijs te noemen. In oktober liet de nummer één van Bertelsmann, Gunter Thielen, het bedrag van "ongeveer 1 miljard euro" vallen. Geruchten hebben het over een prijs van tussen de 0,7 en 1 miljard euro. Luther noemt die bedragen echter "hypothetisch".

'Bertelsmann Springer' geeft boeken, tijdschriften en cd-roms uit op het vlak van onder meer wetenschappen, geneeskunde en technologie. Meer dan 5.000 mensen werken voor de afdeling, die een omzet van naar schatting 750 miljoen euro genereert. De groep bezit 70 uitgeverijen in zestien landen. Volgens Thielen, die vorige zomer Thomas Middelhoff verving aan het hoofd van de mediareus, kadert de verkoop in de noodzaak om de schuldenlast van de groep terug te dringen. Volgens bestuurslid Arnold Bahlmann zouden er door de verkoop geen jobs in gevaar komen.