Textielgroep Sofitex failliet verklaard

Sofitex, de textielgroep uit Waregem, is dinsdagmorgen door de rechtbank van koophandel van Kortrijk failliet verklaard. De rechtbank was van menig dat er geen tweede gerechtelijk akkoord kon worden toegestaan omdat er geen kans op economisch herstel is voor het bedrijf. De negen betrokken vennootschappen tellen 480 werknemers.

Belga

De textielgroep Sofitex heeft vestigingen in Waregem, Deerlijk, Nokere, Kluisbergen en Moeskroen. De banken zijn de voornaamste schuldeisers. Zij wilden geen uitstel geven en legden eerder bewarend beslag op de rekeningen en de voorraden van het bedrijf. De groep had op 2 januari een verzoekschrift ingediend voor een nieuw gerechtelijk akkoord, en dit voor een beperkte periode van drie maanden. Sofitex hoopte te kunnen overgaan tot een verkoop van het bedrijf of van verschillende onderdelen, om zo een soort doorstart te genereren en op die manier de tewerkstelling van de 480 personeelsleden te behouden.

Op de laatste dag van vorig jaar besliste de rechtbank van koophandel van Kortrijk om het gerechtelijk akkoord van het bedrijf op te heffen. Dat gerechtelijk akkoord dateerde van 11 september. De rechtbank volgde op 31 december de visie van de commissarissen, die vonden dat het bedrijf het herstelakkoord niet naleefde. Volgens de commissarissen werden de vooropgestelde omzetten de laatste maanden niet gehaald, waardoor er 'cashdrain' is in plaats van de vooropgestelde positieve cashflow.