Spoedig zestig extra wapeninspecteurs in Irak

Ongeveer zestig extra wapeninspecteurs arriveren spoedig in Irak om hun VN-collega's te helpen zoeken naar verborgen wapens. Dat heeft Hans Blix, de baas van de wapeninspecteurs dinsdag gezegd. De inspecties duren zeker nog tot maart, aldus Blix. De nieuwe inspecteurs zijn vooral Arabieren en Amerikanen. Hun training is maandag begonnen. Het is niet duidelijk wanneer zij met echte inspecties beginnen. De extra ploeg brengt het totaal aantal inspecteurs in Irak op bijna 200. Dinsdag zijn zeker zes locaties in en rond Bagdad onderzocht.

Belga

Hoewel Blix aanvankelijk op 27 januari een soort eindrapport aan de VN-Veiligheidsraad zou overhandigen, lijkt die datum steeds minder heilig. Ook maandag al noemde directeur Mohammed el-Baradei van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) 27 januari een tussenstap en zeker geen deadline. De inspecties zouden zeker nog maanden moeten duren voor er conclusies over het Iraakse wapenprogramma zijn te trekken, zei El-Baradei.

Blix zei dinsdag in The Washington Post dat hij ergens in maart met een groot rapport komt. Daar stopt hij overigens een lijst bij van locaties die nog moeten worden onderzocht en een werkprogramma voor de inspecteurs. Het rapport van maart is daarmee ook geen definitief eindoordeel over het vermeende kernwapenprogramma van Irak. Het dossier van 27 januari betekent "het begin van de inspecties, niet het einde", aldus Blix.

De Amerikaanse president Bush noemde 27 januari "het begin van de eindfase" waarin de VS gaan beslissen of ze Irak aanvallen of niet. Het Witte Huis blijft benadrukken dat daarvoor geen tijdschema bestaat.

Behalve de extra wapeninspecteurs is er ook een nieuw kantoor geopend, in het noorden van Irak. Binnenkort openen de inspecteurs er ook een in Basra (zuiden). Het hoofdkwartier zit nog steeds in Bagdad. Verder zijn er acht helikopters bijbesteld. Het team begint deze week met het ondervragen van Iraakse wetenschappers.