Twee verdachten aanslagen Bali gearresteerd

De Indonesische politie heeft naar eigen zeggen twee belangrijke verdachten van de aanslagen op Bali gearresteerd. Volgens de politie vormen de arrestaties een doorbraak in het onderzoek naar de in oktober gepleegde aanslagen, die aan bijna 200 overwegend buitenlandse discotheekbezoekers het leven kostten. De twee werden maandag opgepakt op het eiland Berukan terwijl ze probeerden uit Indonesië weg te komen, aldus het hoofd van de Indonesische recherche, Erwin Mapaseng. In totaal zitten nu zeventien verdachten van de aanslagen in hechtenis. Ook elf anderen werden maandag op Berukan aangehouden, maar het is niet duidelijk of zij eveneens in verband worden gebracht met de aanslagen.

AP Ned

Een van de twee aangehouden mannen, Ali Imron, zou de aanslagen hebben gecoördineerd, de ander, Mubarak, zou een rol hebben gespeeld bij de financiering ervan. Twee broers van Imron zitten al langer vast op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

Volgens de leider van het onderzoek naar de aanslagen, I Made Pastika, was Imran degene die een busje met explosieven voor de Sari Club parkeerde. De aanslagen van oktober werden gepleegd op twee discotheken in de plaats Kuta op Bali. De meeste slachtoffers vielen in de Sari Club, waar een busje met explosieven tot ontploffing werd gebracht. De politie zei niet of Imran en Mubarak banden hebben met Jemaah Islamiyah, de terreurorganisatie die achter de aanslagen zou zitten.