VN-wapeninspecteur Blix maakt gewag van verdacht materiaal in Irak

VN-wapeninspecteurs hebben in Irak grote voorraden 'verdacht materiaal' aangetroffen. Dat heeft Hans Blix, het hoofd van de wapeninspecteurs, dinsdag gezegd in een interview met de Britse omroep BBC.

Belga

Blix zei dat nog niet duidelijk was of het gaat om materiaal voor massavernietigingswapens. Hij zei dat westerse inlichtingendiensten informatie hebben verstrekt over locaties met verdacht materiaal. Hij stelde dat daarover meer informatie beschikbaar moet komen. Blix zei vorige week al dat in het verslag van Irak aan de VN over zijn wapenarsenaal een groot aantal vragen onbeantwoord blijft. Blix vertelde de Veiligheidsraad dat Irak op illegale wijze "een betrekkelijk groot aantal machines voor raketten" heeft geïmporteerd.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, herhaalde dinsdag dat de wapeninspecteurs geen massavernietigingswapens zullen vinden, ook al zoeken ze tot in de verste uithoeken van het land. De Libanese autoriteiten meldden dinsdag dat twee Libanezen op het vliegveld van Beiroet werden aangehouden omdat ze materiaal voor tanks naar Irak wilden smokkelen. Volgens de functionarissen ging het onder meer om communicatiemateriaal en helmen, die uit Wit-Rusland afkomstig waren.

Aangeboden door onze partners