België op de hoogte gebracht van Amerikaanse militairen in Antwerpen

Defensieminister André Flahaut is door de Verenigde Staten ingelicht over de ontplooiing in België van 7 à 800 militairen voor de begeleiding van materieel dat van Duitsland via de haven van Antwerpen naar de Golf verscheept wordt. Dat verklaarde een woordvoerder van Defensie zondag.

Belga

De Amerikaanse militairen hebben een transitkamp opgericht op het oefenterrein van het militair kwartier Westakker te Sint-Niklaas en het Belgisch leger zal de bewaking verzekeren zoals voorzien in internationale akkoorden, aldus luitenant-kolonel Daniel Doumont. Premier Guy Verhofstadt verklaarde zondagmiddag in het VTM-journaal dat Defensie de toelating heeft gegeven om het transitkamp op te richten. De kwestie van de transit van militair materieel wordt volgens de premier geregeld tussen de legers. Het onderwerp is niet ter sprake gekomen in de ministerraad of op het kernkabinet, zei hij nog.

De Amerikaanse militairen begeleiden militair materieel van de Amerikaanse bases in Duitsland naar Koeweit met het oog op de versterking van het militair dispositief in de Golf in het licht van een eventuele actie in Irak. Het schip dat het materieel moet vervoeren, wordt maandag in Antwerpen verwacht en zou woensdag opnieuw moeten vertrekken, aldus nog Doumont.