Bee Gee Maurice Gibb overleden

Maurice Gibb (53), een van de leden van de popgroep de Bee Gees, is zondag in het Mount Sinai ziekenhuis in Miami Beach overleden aan een hartstilstand, heeft zijn familie bekendgemaakt. Gibb werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige darmkwaal waarvoor hij donderdag een spoedoperatie onderging. Sinds de operatie was zijn toestand kritiek, maar stabiel.

AP Ned

Maurice Gibb was de bassist van de Bee Gees en speelde ook keyboards. De band bestond behalve uit Maurice Gibb nog uit zijn tweelingbroer Robin en zijn oudste broer Barry Gibb. Het jongere broertje Andy Gibb, die succes had met een solocarrière, overleed in 1988 op 30-jarige leeftijd aan een hartafwijking, kort voordat hij als vierde Gibb tot de Bee Gees zou toetreden.

De Bee Gees zijn opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. De groep brak door met popsongs in de jaren '60 en ontwikkelde zich tot een razend populaire discoband in de jaren '70. In 1977 maakten de Bee Gees met de filmmuziek van Saturday Night Fever de bestverkochte filmsoundtrack in de geschiedenis. De band is door de jaren heen onderscheiden met zeven Grammy's.

De in Manchester geboren broers hadden in 1959 al hun eigen televisieshow in Australië, waar het gezin Gibb een jaar daarvoor naartoe was geëmigreerd. De drie broers Gibb keerden in 1967 terug naar hun geboorteland Engeland, waar ze onder contract kwamen bij Robert Stigwood. Hun eerste albums waren al meteen succesvol met hitnummers als 1941 New York Mining Disaster en To Love Somebody. In 1971 scoorden zij met How Can You Mend A Broken Heart een nummer 1 hit in de Verenigde Staten. Enige jaren later vestigden de broers Gibb zich alledrie in het zuiden van Florida.