VN onderzoeken kannibalisme in Congo

Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties heeft vorige week in het noordoosten van Congo informatie verzameld over onder meer verkrachting en kannibalisme door twee rivaliserende rebellenorganisaties. Vooral burgers werden het slachtoffer, zei een woordvoerster afgelopen weekeinde.

AP Ned

Aanleiding voor het onderzoek waren berichten over ernstige schendingen van de mensenrechten door de rebellen. Zo zouden de rebellen Pygmeeën hebben opgegeten. Onlangs zeiden VN-medewerkers die berichten geloofwaardig te vinden.

De VN wilde niet nader op de zaak ingaan. Een katholieke geestelijke in het gebied zei tegen Associated Press dat de rebellen Pygmeeën en anderen hebben gedwongen mensenvlees te eten, soms zelfs hun eigen vlees. De Pygmeeën zijn inmiddels zo diep mogelijk het bos ingetrokken. Of de onderzoekers hen hebben gevonden is niet duidelijk.

De meeste buitenlandse troepen die bij de in 1998 uitgebroken oorlog in Congo betrokken waren zijn weer vertrokken. In het oosten van het land zetten de rebellen de strijd onder elkaar voort.