Voormalige Argentijnse dictator Galtieri overleden

De voormalige Argentijnse dictator Leopoldo Fortunato Galtieri is zondag in een ziekenhuis in Buenos Aires op 76-jarige leeftijd gestorven. De generaal, die in 1982 de Falkland-oorlog tegen Groot-Brittannië verloor, stierf aan de gevolgen van een cardiologische aandoening, zo meldt de krant Infobae in haar interneteditie.

Belga

Galtieri lag reeds tien dagen met alvleesklierkanker in een hospitaal in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Gisteren had een woordvoerder van het ziekenhuis de toestand van de voormalige dictator nog als "zeer ernstig" bestempeld. Een officiële bevestiging van het overlijden is er nog niet. Galtieri zwaaide van 1981 tot 1982 de scepter over de Argentijnse militaire dictatuur. Na de kapitulatie van het Argentijnse leger op de Britse Falkands-eilanden moest hij terugtreden.

Tijdens de ambtstermijn van de eerste democratisch gekozen president na de dictatuur, Raul Alfonsin, werd Galtieri wegens misstappen bij de leiding van de oorlog tot een gevangenisstraf veroordeeld. In 1989 kreeg hij amnestie.