"Seksueel misbruik in bijna alle diocesen in VS"

Het schandaal over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten strekt zich uit tot in bijna alle diocesen. Meer dan 1200 geestelijken zijn genoemd in aanklachten waarbij meer dan 4000 kinderen waren betrokken.

Belga

Dit meldde de Amerikaanse krant The New York Times (NYT) zondag op basis van een onderzoek van rechtbankgegevens, publicaties in de media en kerkelijke documenten en gesprekken met betrokkenen waarin namen werden genoemd.

Op basis van haar onderzoek concludeert de NYT dat 1,8 procent van de priesters die in de periode van 1950 tot 2001 zijn gewijd, beschuldigd zijn van seksueel misbruik. Dat beeld is niet compleet omdat veel bisschoppen slechts gedeeltelijke lijsten van beschuldigde priesters hebben gepubliceerd. In diocesen die zeggen complete lijsten openbaar te hebben gemaakt liggen de percentages een stuk hoger: in Baltimore (Maryland) gaat het om 6,2 procent van de priesters die de laatste halve eeuw zijn gewijd, in Manchester (New Hampshire) om 7,7 procent en in Boston om 5,3 procent.