VS-troepen voor half februari vanuit België naar Golf

Zo'n 800 Amerikaanse soldaten vertrekken tussen eind januari en begin februari vanuit Antwerpen naar de Golfregio. Dat staat te lezen op de website van Stars & Stripes, een Amerikaans militair dagblad. In Duitsland zijn al 250 treinwagons geladen met militair materiaal om via de Belgische haven naar de Golf overgebracht te worden.

Belga

De meeste Amerikaanse militairen maken deel uit van het Geniebataljon, maar sommige soldaten zijn ook aangetrokken voor het onderhoud van de militaire voertuigen. Tot hun vertrek zullen de troepen zich op hun missie voorbereiden. Ze verblijven in een hotel in Beveren, waar ze nauwgezet van de pers worden afgeschermd. Waar precies in de Golfregio ze gestationeerd zullen zijn, is niet bekend. Zelfs de soldaten zijn nog niet volledig geïnformeerd over hun missie. Hoofd van de troepenmacht, luitenant-kolonel Paul Grosskruger, zegt dat de hoofdopdracht nu de training is.

Buitenlandse Zaken stelt zaterdagavond "niet gevat te zijn door een verzoek van de Amerikaanse autoriteiten" voor het transport, wat neerkomt op het feit dat in dit stadium van de Amerikaanse plannen nog geen toestemming aan België is gevraagd. Er zouden wel bepaalde NAVO-afspraken gelden, die een "logistieke transit" op het grondgebied van de bondgenoten toelaten. Ook bij het ministerie van Defensie luidt het officieel dat de VS nog geen toestemming hebben gevraagd voor het transport.