Gouverneur Illinois schrapt alle doodvonnissen

De afscheidnemende gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois heeft zaterdag alle 157 doodvonnissen in zijn staat geschrapt. De straffen worden omgezet in levenslange detentie. "Het justitiesysteem zit fout", zo verklaarde George Ryan zijn beslissing tijdens een speech voor de universiteit van Chicago.

Belga

"Ik zal niet langer beslissen over leven en dood. Ik zal goed slapen vannacht, wetende dat ik de juiste beslissing heb genomen", zei Ryan enkele dagen voor het einde van zijn mandaat. De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft Ryan telefonisch bemoedigende woorden toegesproken.

Met zijn beslissing lokte Ryan een nieuwe controverse rond de doodstraf uit. "Dit is een zeer belangrijk moment. Het is een keerpunt in het debat rond de doodstraf in de Verenigde Staten", zo reageerde voorzitter Steven Hawkins van de nationale coalitie voor de afschaffing van de doodstraf (NCADP).

Vrijdag had de afscheidnemend gouverneur reeds vier doodvonissen geschrapt omdat hun bekentenissen afgedwongen zouden zijn door martelingen. De vier beklaagden zijn vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners