Verkrachting, plundering en kannibalisme in Congo

Strijders in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo maken zich schuldig aan verkrachting, plundering en zelfs kannibalisme. Dat hebben onderzoekers van de Verenigde Naties zaterdag bekendgemaakt.

Belga

Het team van de VN heeft de afgelopen weken onderzoek verricht naar beschuldigingen van oorlogsmisdaden in de provincie Ituri, die in handen is van de rebellengroepering Congolese Bevrijdingsbeweging (MLC). Uganda steunt de MLC. Woordvoerder Mounoubayi Madnodge van de VN-vredesmacht in Congo zei dat het team driehonderd mensen heeft ondervraagd en kan bevestigen dat burgers massaal het slachtoffer zijn van wreedheden. "Ze hebben ernstige gevallen geregistreerd van schendingen van mensenrechten, vooral massaverkrachting van vrouwen, massale plundering en enkele gevallen van kannibalisme", zei Madnodge. "Alle aanwijzingen lijken in de richting te gaan van een aantal MLC-soldaten. Het is een ernstige beschuldiging", aldus de VN-zegsman, die niet kon verklaren waarom de soldaten burgers mishandelen.

Verschillende rebellengroeperingen en buitenlandse troepen vechten al vier jaar om de controle over het oosten van Congo en het afgelegen noordoosten. Onlangs is een vredesakkoord gesloten en hebben de meeste buitenlandse troepen zich uit het land teruggetrokken. Daardoor is het land alleen maar onveiliger geworden, vooral het oosten. De leiding van de MLC heeft haar medewerking toegezegd aan de onderzoekers van de VN, die hun bevindingen zullen rapporteren aan secretaris-generaal Kofi Annan van de organisatie.