Haven Antwerpen geen doorgeefluik voor Amerikaans leger

Het ministerie van Defensie ontkent dat de haven van Antwerpen door het Amerikaanse leger gebruikt wordt als doorvoerhaven voor materieel dat in de Golf gebruikt wordt om een eventuele aanval op Irak voor te breiden. De haven van Antwerpen wordt niet meer of minder gebruikt dan vroeger door het Amerikaanse leger, zegt de woordvoerder van het ministerie aan BELGA. Hij legt uit dat verschillende Europese havens betrokken zijn bij routineuze operaties in het kader van de NAVO, vaak met de hulp van het Belgisch leger. Deze militaire operaties zijn nu meer "zichtbaar" omdat de veiligheidsmaatregelen na de VS-aanslagen verscherpt zijn.

Belga

Nog volgens het ministerie van Defensie worden operaties die door het Amerikaans leger worden uitgevoerd, door vredesbewegingen ten onrechte gelieerd aan de recente oorlogsdreiging tegen Irak. Zo gebruikte het Amerikaanse leger in juli 2002 de Antwerpse haven om de AH-64D 'Apache'-helikopters naar Duitsland te vervoeren. Daar moesten ze oudere helikoptermodellen vervangen, die weer via de Antwerpse haven naar de VS werden vervoerd.

Woensdag betoogden een vijftigtal leden van verschillende pacifistische organisaties in Brussel voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze stelden dat België "logistieke steun" geeft aan de VS om een eventuele aanval op Irak te bewerkstelligen door de haven van Antwerpen als uitvalsbasis te laten gebruiken. Zo zou de haven volgens het 'Anti-Oorlogsplatform', een coalitie van meer dan 150 ngo's die de manifestatie woensdag organiseerde, net als in 1991 tijdens de Eerste Golfoorlog worden gebruikt voor de doorvoer van Amerikaans militair materieel vanuit Europa naar het Midden-Oosten. "Door de transit van Amerikaans militair materieel via de haven van Antwerpen te aanvaarden, steunt België de voorbereidingen op een oorlog in Irak", stelde woordvoerder Eric De Bruyn van het Platform.