Waalse regering weigert scenario staatshervorming van Dewael

De Waalse regering weigert het scenario voor een verdere staatshervorming dat Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD) eerder op de week heeft voorgesteld. Dat zei minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) donderdag in Namen. Van Cauwenberghe sprak naar aanleiding van de nieuwjaarswensen die de Waalse en Franse gemeenschapsregering, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de economische en vakbondswereld, aan de bevolking overmaakten.

Belga

In zijn nota legt Dewael de nadruk op meer bevoegdheden voor Vlaanderen op het vlak van werkgelegenheid, gezondheidszorg, mobiliteit en fiscaliteit. Maar Van Cauwenberghe zei donderdag dat hij die eisen afwijst.

"We weigeren de Vlaamse eisen, want we herhalen dat we tegenstander zijn van het op de helling zetten van de intergewestelijke solidariteit (via de financieringsmechanismen van de deelstaten), van de interpersoonlijke solidariteit (die verzekerd wordt door de sociale zekerheid) en van het federaal karakter van het collectief arbeidsrecht. Samengevat zijn we tegen een confederaal systeem", aldus Van Cauwenberghe.

De Waalse minister-president zei dat het institutioneel status-quo niet op zich wordt verdedigd, "maar omdat we geloven dat de solidariteitsmechanismen inherent zijn aan het bestaan van het land". "We zullen ons door niemand in de rug laten schieten op een moment dat we lovenswaardige inspanningen doen om eruit te geraken en meer deel te nemen aan de expansie van het land", aldus Van Cauwenberghe.