Verhofstadt: "Eigen industrie niet overbelasten met Kyotonormen"

Premier Verhofstadt vindt dat we de eigen industrie niet mogen overbelasten met de Kyotonormen. Hij wil daarom maximaal gebruik maken van het systeem van verhandelbare milieurechten en emissiekredieten, zo zei hij woensdagavond in zijn toespraak bij de bekendmaking van de Manager van het Jaar. "Een open en publiek debat is vereist om na te gaan hoe we de milieu-engagementen die vorige legislatuur in Kyoto werden aangegaan, kunnen verwezenlijken zonder de fundamenten van onze industrie aan te tasten", aldus de premier. "Mijn intentie is alleszins maximaal gebruik te maken van het systeem van verhandelbare milieurechten, zoals ook ander Europese landen dat doen".

Belga

"Wij zullen massaal projecten moeten ontwikkelen die positief zijn voor de energiebalans in landen die ruim voldoen aan de Kyoto-doelstellingen om zo emissiekredieten te transfereren naar onze eigen economie", ging Verhofstadt verder. "Het zou stupied zijn de eigen economie hier te overbelasten, en nog stupieder is het hier fabrieken te sluiten die aan de top staan van de energiebesparing en de strijd tegen de milieuvervuiling om elders in de wereld bedrijven te zien open gaan die veel meer energie opslorpen en vervuilen".

Het verdrag van Kyoto, dat als doel heeft de broeikasgassen te reduceren, voorziet in een systeem van verhandelbare emmissiekredieten. Het betekent dat landen in het buitenland schone lucht mogen 'kopen' en die bij hun eigen toegelaten emissie voegen. Verder gaf de premier toe dat het al lang aangekondigde herstel van de economie niet meteen iets is voor de eerste maanden van dit jaar. "Wat dus betekent dat de werkloosheid zal blijven stijgen tot minstens de zomer", aldus nog Verhofstadt.