Gen ontdekt dat osteoporose veroorzaakt

Geneesmiddelenfabrikant Roche en onderzoeksbedrijf deCODE Genetics hebben een gen geïdentificeerd dat het risico op botontkalking of osteoporose vergroot, zo hebben zij donderdag bekendgemaakt. Zij willen nu een test te ontwikkelen waarmee risicopersonen kunnen opgespoord worden.

Belga

De wetenschappers van de bedrijven onderzochten 1.000 patiënten en hun ouders. Ze ontdekten zo in een uniek gen een specifieke variatie aan stoffen die een vermindering van de botmassa veroorzaken en zo de kans op botontkalking verhogen. Op basis van deze ontdekking willen de bedrijven een test ontwikkelen die mensen met een risico op botontkalking opspoort. Die kunnen dan preventief behandeld worden.

Botontkalking is een ouderdomsaandoening waarbij de botten stilaan afgebroken worden en de kans op breuken toeneemt. Veel meer vrouwen dan mannen worden er door getroffen. Vaak hebben patiënten echter al een aantal breuken opgelopen vooraleer de ziekte wordt vastgesteld, zo wees professor Jean-Marc Kaufman van het UZ Gent onlangs nog op een persconferentie op het belang van preventie. Preventie gebeurt op dit ogenblik door het meten van de botmassa. Patiënten die risico lopen, kunnen dan op voorhand medicatie nemen die verdere afbraak van de botmassa vertraagt en zelfs lichtjes doet toenemen. Op die manier vermijden ze breuken.