Klassieke internetverbinding duurst voor Belgische en Britse surfers

België en Groot-Brittannië zijn de duurste landen om via de klassieke telefoonlijn op het internet te surfen. Dat blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie Test Aankoop, die de internationale internettarieven met elkaar heeft vergeleken en de resultaten daarvan in haar januarinummer afdrukt. Als het om breedbandverbindingen gaat, is het in België goedkoop surfen. Alleen in Frankrijk en Canada kost een ADSL-verbinding of een verbinding via de kabel, de zogenaamde 'snellere' verbindingen, nog minder.

Belga

Om de kostprijs van het internet via een klassieke inbelverbinding te berekenen, baseerde Test Aankoop zich op een scenario waarbij twintig uur per maand wordt gesurft, 70 procent in de daluren en 30 procent in de piekuren. De meeste van de voordeligste landen bieden een formule aan waarbij een forfaitair bedrag moet worden betaald voor een bepaald aantal uren internetgebruik per maand. In België bestaan die forfaitaire formules niet.

Oostenrijk blijkt het goedkoopst. In de vergelijking van Test Aankoop kan daar 20 uur per maand gesurft worden tegen 12,47 euro, de prijs van het abonnement. Dat is 2,4 keer goedkoper dan in België. In Canada, Duitsland en Italië is het eveneens voordelig surfen via de gewone telefoonlijn. Zwitserland en Noorwegen zijn na België en Groot-Brittannië het duurst.

Ons land onderscheidt zich in gunstige zin als het op basis van breedbandverbindingen (ADSL en kabel) aankomt. Toch moet die vergelijking met een korrel zout genomen worden, want de transmissiesnelheid en het soort abonnement variëren sterk van land tot land. Soms wordt namelijk een limiet van gegevensoverdracht vastgelegd, en soms is ook de tijdsduur beperkt.

Dat de ADSL-verbindingen in België relatief goedkoop zijn, heeft te maken met het feit dat de technische uitwerking van die lijnen in een klein land gemakkelijker te verwezenlijken zijn, met de komst van enkele nieuwe providers en de groeiende concurrentie tussen de telefoonmaatschappijen. De gunstige situatie voor gebruikers van breedbandverbindingen blijft vermoedelijk echter niet duren. Als de markt zich eenmaal heeft gestabiliseerd, is een prijsstijging niet uitgesloten, stelt Edouard De Witte van IP Belgium, de reclameregie die de trends inzake mediagebruik in Europa in kaart brengt.

Het gebruik van breedbandverbindingen neemt nog altijd toe. Van de 3,2 miljoen internetgebruikers in België surft 59 procent via ADSL of de kabel. Dat blijkt uit het laatste grootschalige internetonderzoek van het adviesbureau Insites Consultancy uit Gent. Een op de vijf Belgische internauten surft minstens een uur per dag.