Regelmatige consumptie alcohol goed voor het mannenhart

Mannen die regelmatig bier, wijn of sterke drank drinken, hebben minder kans op een hartaanval dan niet-drinkers. Belangrijk is niet hoe veel ze drinken, maar hoe vaak. Regelmatige drinkers verminderen hun kans op een hartaanval met ongeveer eenderde ten opzichte van geheelonthouders. Om de dag een biertje is mogelijk al genoeg, zo blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine van donderdag.

Belga

Voor het onderzoek is het drankgebruik van 38.000 mannen over een periode van twaalf jaar bestudeerd. Daaruit is voor het eerst gebleken dat geregelde consumptie van alcoholische dranken hartaanvallen helpt voorkomen. "Zelfs relatief bescheiden hoeveelheden alcohol kunnen beschermen, mits die regelmatig worden genuttigd", zei leider Kenneth Mukamal van het onderzoek aan het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. Mukamal en zijn collega's keken ook naar de voordelen van verschillende soorten drank. Zij kwamen tot de conclusie dat wijn niet meer bescherming biedt dan bier of sterke drank. Eerdere onderzoeken suggereren dat wijn het beste werkt.

Een redactioneel artikel in de New England Journal of Medicine waarschuwt dat de uitkomsten van dit onderzoek niet als excuus mag gelden voor overmatig alcoholgebruik, omdat de risico's daarvan groot zijn. Veel zware drinkers sterven jong door ongevallen en andere oorzaken die met hun drankgebruik te maken hebben, schrijft de redactie van het medisch tijdschrift.

Mukamal gaf toe dat zijn studie niet laat zien of drinkers langer leven, alleen dat ze minder kans hebben op een hartaanval. "Artsen moeten eerlijk zijn over wat alcohol wel en niet kan doen", zei hij. "Voor sommige mensen kan het een goede beslissing zijn elke dag een glaasje te drinken", aldus de wetenschapper.

Aangeboden door onze partners