Tekenaar Peter de Smet overleden

De Nederlandse tekenaar Peter de Smet is maandag op 58-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Wegens gezondheidsproblemen publiceerde de Smet de laatste jaren geen werk meer. Zijn definitieve doorbraak kwam er in 1971 met de gagstrip "De Generaal" die in het stripblad Pep werd gepubliceerd. Van die reeks verschenen 14 albums. Volgens kenners heeft Peter de Smet van alle grote Nederlandse tekenaars de laatste 25 jaar waarschijnlijk de meeste invloed gehad op jonge tekenaars. Zijn heldere manier van tekenen, maar vooral zijn subtiele, droge humor zijn tijdloos gebleken.

Belga

Zoals zovele tekenaars begon de Smet zijn carrière in de reclamewereld. Via het Amsterdamse reclamebureau van zijn vader komt hij ook aan de bak in Antwerpen en Brussel. In 1967 komt hij via Bob de Moor in contact met de Studio's Hergé en verkoopt hij een gagstrip van "De Generaal" aan het weekblad Kuifje. Die eerste versie werd echter nooit gepubliceerd. Enkele jaren later bleken de eerste pagina's van "De Generaal" in het stripblad Pep, het latere Eppo, echter direct aan te slaan, een succes dat jaren bleef duren. Eerder debuteerde hij in het weekblad 't Kapoentje met de ridderstrip "Fulco".

Later volgen in verschillende bladen nog reeksen als "Joris PK", waarvan vier albums verschenen, de gagstrip "Fiedel", "Viva Zapapa", "Lodewijk", "De Meester en Otto", "Olivier en Oscar", waardoor hij uitgroeide tot één van de belangrijkste tekenaars van de Nederlandse stripwereld. In 1985 ontving Peter de Smet de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. De uitvaartplechtigheid van Peter de Smet heeft zaterdag in intieme kring plaats.