Kristof Vliegen voor poorten van top-100

Door de finale te bereiken van het ATP-toernooi van Adelaide (zondag om 4u30 Belgische tijd) heeft Kristof Vliegen (20) zijn naaste omgeving, die hem tegen eind dit jaar in de top-100 wilde zien doorstoten, in snelheid genomen. De nummer 164 van de wereld wint minstens 50 plaatsen.

Belga

De Limburgse tennisser uit Maaseik, die eind 2001 door het managementbureau SMC en Vincent Stavaux onder contract werd genomen, verraste zichzelf en zijn omgeving met zijn prestaties op het 380.000 dollar-toernooi, het eerste ATP-toernooi ooit waarvoor hij zich kon kwalificeren. "Al in 2002 moesten we voor Kristof telkens de doelstellingen herbekijken, omdat hij die steeds sneller dan voorzien bereikte", verklaarde -voor het toernooi van Adelaide- Stavaux, die ook de manager is van Justine Henin-Hardenne. In 2003 gaat Vliegen op de ingeslagen weg verder.

Kristof Vliegen had zaterdag geen medelijden met Richard Krajicek (31) in de halve finale (7-6 (7/1), 4-6, 6-3). De door zijn schouder geplaagde Nederlander speelde sinds augustus 2002 geen toernooi meer, maar de voormalige Wimbledonwinnaar heeft ervaring zat met zeventien ATP-titels.

Vincent Stavaux kan dus enkel tevreden zijn over zijn poulain van 1m93 groot. Vliegen won in Adelaide al zeven keer op rij. Driemaal in de kwalificaties, daarna tegen Thomas Enqvist (Zwe/3/ATP-44), Arvind Parmar (GBr/ATP-170), Alberto Martin (Spa/ATP-61) en Richard Krajicek (Ned/ATP-112). Dit uitzonderlijk palmares belooft de nummer 164 van de wereld nog maar eens een serieuze sprong voorwaarts op de wereldranking. Begin 2002 bezette het rechtshandige tennistalent nog de 550e plaats. Zijn finaleplaats zou hem in de buurt van de 110e plaats moeten brengen.

Vliegen vliegt van exploot naar exploot met zeges in verschillende Futurestoernooien en winst in het Challengertoernooi van Genève in augustus vorig jaar. Als hij de finale (tegen de Rus Nikolay Davidenko (ATP-81) winnend afsluit, zou hij zelfs binnentreden in de top-100 en wordt hij een concurrent voor Dick Norman, die momenteel de derde beste Belg is op de 96e plaats. Wat er zondag ook gebeurt, vanaf dinsdag gaat Kristof Vliegen aan de slag in de kwalificaties voor de Australian Open.