Berghaus in Genk wil 80 werknemers laten afvloeien

Bij het confectiebedrijf Berghaus in Genk moeten 80 van de 144 werknemers afvloeien. De werknemers kregen het nieuws donderdag op een personeelsvergadering te horen. Bij Berghaus worden voornamelijk damesjassen voor Marks & Spencer (M&S) gemaakt. Het voorbije jaar werd in het bedrijf al in grote mate tijdelijke werkloosheid ingevoerd omwille van onvoldoende orders van de Britse winkelketen.

Belga

Volgens vakbondsafgevaardigde Bob van Laecken (ACV-Textiel) was een geplande reorganisatie binnen het bedrijf dan ook geen verrassing. Toch hadden de bonden niet verwacht dat de ingreep zo drastisch zou zijn. "Vorige week kwam de order voor de herfstcollectie binnen. Daaruit bleek dat die maar liefst 30 procent lager lag dan het jaar voordien. Toen was de directie ook al genoodzaakt tijdelijke werkloosheid voor de arbeiders in te lassen". Berghaus deed in de loop van 2000 nochtans uitstekende zaken, luidt het in vakbondskringen. Het bedrijf realiseerde in 2001 een omzet van 24 miljoen euro en een nettowinst van 298.000 euro. "Maar als je een paar seizoenen achter mekaar geen of onvoldoende orders krijgt, is het niet te verwonderen dat er nu drastischer maatregelen dan tijdelijke werkloosheid dienen genomen te worden", luidt het.

Bij Berghaus werken 104 arbeiders, voornamelijk vrouwen, en 40 bedienden. Volgens het plan van de directie zouden er na de reorganisatie nog een 35-tal arbeiders en een 25-tal bedienden overblijven.

Berghaus maakte tot voor twee jaar geleden nog deel uit van de Engelse multinational Coats Veiyella. Toen die de afdeling kleding afstootte, wierp het Britse Quantum Clothing zich op als redder in nood voor het Genkse Berghaus. Directie en vakbonden van Berghaus gaan binnen enkele weken aan de onderhandelingstafel zitten om over het sociale luik van de reorganisatie te onderhandelen. De vakbonden willen het aantal afvloeingen beperken.