Bijna helft banen weg bij Philips Sittard en Stadskanaal

Philips schrapt in de vestigingen in het Nederlands-Limburgse Sittard en Stadskanaal (bij Groningen) bijna de helft van de banen. In totaal gaat het om 252 van de 605 arbeidsplaatsen. Dat heeft Philips in Eindhoven donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf heeft de vakbonden, het personeel en de ondernemingsraad geïnformeerd. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten, zo zegt het elektronicaconcern. In Sittard schrapt Philips 207 van de huidige 515 arbeidsplaatsen, in Stadskanaal 45 van de huidige 90. Philips zegt alles in het werk te zullen stellen om in de regio's ander werk voor de ontslagen medewerkers te zoeken.

Belga

Sittard houdt zich nu bezig met het maken van onderdelen voor monitoren, maar de markt daarvoor is ingezakt. De Sittardse vestiging wil zich richten op het ontwikkelen van nieuwe producten voor nieuwe markten, aldus Philips. Ook in Stadskanaal maakt de fabriek onderdelen voor beeldbuizen. Het bedrijf kampt met concurrentie uit lagelonenlanden. Door de afgenomen vraag moet deze vestiging de tering naar de nering zetten.

Beide vestigingen maken deel uit van LG. Philips Displays, wereldmarktleider op het gebied van beeldbuizen voor monitoren en televisies. Een op de vier verkochte beeldbuizen zijn van Philips Displays afkomstig, aldus een woordvoerster in Eindhoven.