Zelfstandige winkeliers: omzetstijging in 2002, pessimistisch 2003

De omzet bij de zelfstandige winkeliers is in 2002 met 2 pct gestegen. Dat blijkt uit een rondvraag door de Unizo-Winkelraad, de koepel van 21 beroepsorganisaties uit de zelfstandige detailhandel aangesloten bij de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). De verwachtingen voor 2003 zijn niet erg rooskleurig. In 2002 werd een globale stijging van de omzet met 2 pct vastgesteld in vergelijking met 2001. De algemene voeding (een stijging van gemiddeld 5 pct), de doe-het-zelf sector (gemiddeld plus 5 pct) en tuincentra (gemiddeld plus 7 pct) deden beter dan het gemiddelde.

Belga

Wat algemene voeding betreft, doen de grotere buurtsuperettes (kleiner dan 400 vierkante meter, een stijging van 2 pct) en zelfstandige supermarkten (vanaf 400 vierkante meter, plus 5 pct) het aanzienlijk beter dan de kleinere buurtwinkel. Die zagen hun omzet stagneren tot zelfs dalen met 2 pct. De modedetailhandel (min 3 pct), de meubelhandel (min 5 pct) en de bakkers (min 8 pct) gingen er vorig jaar op achteruit. Bij de modedetailhandel wijst men op de moelijke verkoop van de wintercollectie in de warme herfstmaanden. De sector bakkerijen verliest marktaandeel aan supermarkten en klaagt over de vastgelegde broodprijs, die "niet meer overeenkomt met de reële productie- en andere kosten".

Het voorbije jaar kende in de maanden januari, februari en maart een "zeer aarzelend begin", aldus de zelfstandigenorganisatie. De intrede van de euro zou hier de oorzaak van zijn. Oktober en november waren dan weer betere maanden voor de zelfstandige detailhandel. December bleek slechter dan in 2001. De grote meerderheid van de zelfstandige winkeliers ziet het nieuwe jaar eerder somber in. Ze verwijzen hierbij naar de conjunctuur en de dreigende oorlog in Irak. Vooral de bakkers blijven pessimistisch. De tuincentra en doe-het-zelf-zaken verwachten de omzetstijging door te zetten.