Manager v/h Jaar: Colruyt is teamplayer en duurzaam ondernemer

Jef Colruyt, de topman van de gelijknamige warenhuisketen, is een 'teamplayer' en brengt het begrip duurzaam ondernemen ook echt in de praktijk. Dat zegt Frans Crols, voorzitter van de jury die de onderscheiding Manager van het Jaar toekent. De trofee wordt vanavond/woensdag aan de winnaar overhandigd. Naast Jef Colruyt waren ook Marc Coucke (Omega Pharma) en Mimi Lamote (C&A) in de running voor de achttiende editie van de verkiezing die wordt georganiseerd door het weekblad Trends/Tendances.

Belga

"Colruyt is een stabiele onderneming met een samenhangende strategie", zegt Crols, "de beurskoers van het aandeel heeft een meer dan redelijk niveau en de winst- en omzetverwachtingen zijn veelal realistisch." Jef Colruyt was niet echt happig op de onderscheiding. "We hebben de nodige overredingskracht moeten gebruiken," zegt Crols. Ook in 1991 ondervonden de organisatoren een gelijkaardige terughoudendheid bij 'manager van het jaar' Luc Bertrand, de afgevaardigd bestuurder van de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren.

"Jef Colruyt wil net zoals zijn vader liever niet in de spots staan," bevestigt Wim Van den Eynde, corporate marketing manager bij de warenhuisketen. "Hij is meer te vinden voor een titel als 'onderneming van het jaar'". Dat Jef tien jaar na vader Jo de trofee in de wacht sleept, is geen toeval. "Dat bewijst dat het in al die jaren goed is blijven gaan," zegt Van den Eynde. Voor het succes van Colruyt ziet Van den Eynde een aantal redenen. "Al jaren vo/o/r de concurrentie hebben we via onze dochter Dolmen een ver doorgedreven automatisering gerealiseerd.

Bovendien zijn er veel inspanningen gegaan naar werkvereenvoudiging." Hij noemt voorts de sterke inspanningen die gedaan worden om het personeel voldoende te informeren en de klemtoon die gelegd wordt op groepswerk. Het Franstalige zusterblad Trends-Tendances verkoos Luc Willame, voormalig topman van glasgroep Glaverbel, tot manager van het jaar. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een pan-Europese speler. De 62-jarige Willame staat nu aan het hoofd van de vlakglasafdeling van Asahi Glass, het Japanse bedrijf dat vorig jaar Glaverbel volledig overnam.