Congo in de greep van slachtpartijen en kannibalisme

De rebellenbewegingen in Congo mogen dan een vredesakkoord gesloten hebben met de regering op 17 december in Pretoria, vanuit het noordoosten van de Democratische Republiek blijven er berichten komen over slachtpartijen en zelfs kannibalisme door rebellen. Pygmeeën worden gedood en opgegeten, zo bericht de Britse krant Independent donderdag.

Belga

Het zijn de rebellen van de MLC (Mouvement de Libération du Congo) van Jean-Pierre Bemba en de RCD (Rassemblement congolais pour la Démocratie) die de plak zwaaien in het gehele oosten van het land. De rebellenbewegingen nemen vaak pygmeeën in dienst om in het oerwoud op voedsel te jagen. Komen die laatsten met lege handen terug, worden ze een kopje kleiner gemaakt en ook opgepeuzeld.

Leidende figuren van de MLC en de RCD zouden het vooral gemunt hebben op de genitaliën van de pygmeeën, vanuit de overtuiging dat het verorberen ervan hen extra kracht geeft. In sommige berichten luidt het ook dat pygmeeën door de rebellen worden gedwongen om de gekookte onderdelen van hun soortgenoten op te eten.

De VN-missie laat alvast niets aan het toeval over en is begonnen met een grondig onderzoek van de berichten over kannibalisme. Intussen duiken nog steeds verhalen op dat rebellen ook slachtpartijen aanrichten onder de bevolking in het noordoosten van Congo. Vanuit vluchtelingencentra komen er getuigenissen over massaverkrachtingen en -onthoofdingen. "De rebellen hebben geweren bij zich, maar ze geven er de voorkeur aan om mensen te onthoofden met bijlen en messen, wellicht om hun dood pijnlijker te maken", zegt een vrouw die haar man en drie kinderen verloren heeft.

Er worden trouwens ook steeds meer vraagtekens geplaatst bij de officiële stelling als zouden Zimbabwe, Angola, Namibië, Rwanda, Oeganda en Burundi - alle landen die actief bij het conflict in Congo waren/zijn betrokken - hun troepen uit de republiek hebben teruggetrokken. De landen zouden blijven doorgaan met de plundering van de natuurlijke rijkdommen van Congo.

"Ik verzeker dat Oegandese en Rwandese soldaten nog steeds hier zijn en vechten om aan grondstoffen te geraken", aldus een vluchteling in het centrum van Eringeti, vlakbij Beni dat zo'n 2.000 kilometer ten noordoosten van de Congolese hoofdstad Kinshasa ligt en ongeveer 50 kilometer van de Oegandese grens.